Skip to main content

Разположен живописно в подножието на Пирин планина, Банско постепенно се превръща в един от предпочитаните центрове за престой на “дигиталните номади”.

В своята четвърта година на провеждане, Bansko Nomad Fest добива все по-голяма популярност. Нарастващото общество от дигитални номади е най-видимо по време на фестивала, който се провежда именно в Банско.
Според Nomad List, градът е “най-динамично развиващият се хъб за дистанционна работа” в света през последните пет години. От 2018 г. той е нараснал с 231%, което е повече от Варшава, Мадрид и Талин.
Дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). Но ето, че тук имаме и изненадата с Банско. Защо все повече хора се насочват към малък вътрешнопланински курорт в България?

Привличат ги естествената красота на района и неговите практически предимства: бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци.

Банско всеки месец е дом на повече от 300 човека, които имат възможността да работят дистанционно, а населението нараства през ски сезона осезаемо. Привлекателни са горите, тюркоазените езера и скалистите върхове на Национален парк Пирин, включен в списъка на ЮНЕСКО. Възможностите за отдих на открито, планински пътеки и маршрути подходящи за колоездене или конна езда са безчет.
Наборът от социални събития е изумителен, включително уроци по салса, настолни игри, спорт, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всеки – независимо дали е дигитален номад или не.
Нарастващият брой чуждестранни и смесени семейства в града – създава мултикултурна атмосфера в училищата. „Имаме един клас, в който има ученици от осем държави. Всички говорят български, някои не толкова добре – но те са деца, ще научат.“

Източник: www.bbc.com